Великобритания подкопава световната си репутация на страна, която може да опази несравнимите“ си

...
Великобритания подкопава световната си репутация на страна, която може да опази несравнимите“ си
Коментари Харесай

Стоунхендж е в опасност да загуби статута си от ЮНЕСКО

Великобритания подкопава международната си известност на страна, която може да опази „ несравнимите “ си културно-исторически полезности, предупреждават от ЮНЕСКО. Нарастват опасенията, че  най-известният мегалитен монумент в света може да идващият на опашката, който да загуби стремежи статут на международно завещание след Ливърпул, оповестява „ Гардиън “. Ново строителство и обявени инфраструктурни проекти  в региона заплашват историческата целокупност на обекта, съгласно специалистите на организацията на Обединените народи за обучение, просвета и просвета.

От органа на Организация на обединените нации са предупредили официално Обединеното кралство, че в случай че работата по планирания строеж на тунел за 1,7 милиарда английски лири продължи, заветният каменен кръг в графство Уилтшър ще бъде включен в неговия лист „ културно завещание в заплаха “. От държавното управление на Англия в отговор оповестиха, че работят в тясно съдействие с ЮНЕСКО и други организации за запазването на обекта и неговия статут. Но и не се отхвърлят от опасните строителните действия в региона.

" Това са места с интернационално значение. Те са най-хубавото от най-хубавото от нашето културно завещание — сподели пред „ Гардиън “  Крис Бландфорд, президентът на Световното завещание на Англия. — Сега, когато сме отвън Европейския съюз и желаеме да бъдем вземани на съществено в интернационален проект, за какво да не използваме невероятните преимущества, които  могат да ни помогнат да създадем това? “, 

Независимо от предизвестията, работата по предложения инфраструктурен план, който съгласно Организацията ЮНЕСКО) може да повлияе на целостта на историческия комплекс, продължава. Тя включва разширяване на съществуващите пътища, както и построяването на тунел, мост и ново летище.

В нов отчет Центърът за международно наследство към ЮНЕСКО отбелязва, че държавното управление е намерило някои решения на съществуващите опасения, само че не на всички.

***
Стоунхендж е най-известният мегалитен паметник в света – построен от монолитни каменни плочи и стълбове, образуващи концентрични кръгове с диаметър към 100 метра. Строителството на рова и землената част е датирано към 30 век прочие н.е., а на каменното оборудване главно към 24 – 21 век прочие н.е. Намира се в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшър, в югозападна Англия. Останките на мегалитната конструкция разрешават да се откри, че тя е изграждана и модифицирана в течение на повече от 1000 години, започвайки почти към 3000 година пр.н.е. 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР